#ANARTWORKADAY: Eva Hesse

De Duits-Amerikaanse kunstenares Eva Hesse (1936-1970) stierf op veel te jonge leeftijd aan een hersentumor. Ze liet een zeer gevarieerd oeuvre na en was een van de eerste die gebruik maakte van ‘alternatieve’ materialen als glasvezel, touw, latex, rubber of plastic.

Ze werd geboren in een Joodse familie. Op tweejarige leeftijd stuurde haar ouders Eva en haar oudere zus naar Nederland, weg uit nazi-Duitsland. Na enkele maanden van elkaar verwijderd te zijn geweest, emigreerde het hele gezin (net op tijd) rond 1939 naar New York.
Hier leerde Eva, na en tijdens haar studie, een hoop vrienden kennen die nu worden gezien als ‘de jonge generatie kunstenaars van de jaren 1960’. Begin jaren ’60 maakte ze bijvoorbeeld haar eerste driedimensionale werk: een kostuum voor de happening van Allan Kaprow.
Mid Jaren zestig woonde en werkte Eva in een oude textielfabriek. Hier verzamelde ze de materialen die waren achtergelaten en maakte daarmee haar eerste sculpturen en reliëfs.

Eva beschouwde kunst als één geheel: kunst is iets totaals, iets dat essentie heeft. Zelf vond ze haar ziel en haar kunst bijvoorbeeld onafscheidelijk. Haar werken worden vaak beschreven als poëtisch. Het lijken een soort montages, opgebouwd uit verschillende materialen die ze vond op allerlei verschillende locaties. Het combineren en samenstellen van die materialen, die een reflectie waren van de wereld om Hesse heen, maakten het beeld. Mijns inziens deed de kunstenares dit op een vernieuwende manier: ik zie een bepaalde spanning en dramatiek in haar sculpturen en reliëfs. Het zijn chaotische, maar toch bewust gecomponeerde, werken. Hoewel ze minimalistisch lijken, zijn ze ook vreemd en absurd -geen typisch kenmerk van het minimalisme.

Wat men er vandaag de dag ook van mogen vinden (ik ben mij zeer bewust van het feit dat niet iedereen mijn liefde voor Minimalism en Abstract Expressionism deelt…), Eva Hesse werd in haar tijd gerespecteerd en haar werk werd met veel interesse bekeken. Dus, wees open minded en geniet van de #ANARTWORKADAY van vandaag!


Bron foto

 

 

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *