#ANARTWORKADAY

“Een bijzondere figuur ver uit de rij springend, is Toorop, moeilijk en langzaam kan men wennen aan deze exotische kunst […]”

Jan Toorop (1858-1928) is al lange tijd een van mijn favoriete kunstenaars (ik heb heel veel favoriete kunstenaars). De melancholie druipt van zijn werken af, ze zijn zelfs een beetje grimmig (laat dat ‘beetje’ maar weg…), en daar hou ik enorm van. Ja, ik geef toe dat ik af en toe van dit soort mistroostige en wellicht duistere werken geniet. Ze zijn gewoon zo enorm poëtisch, zo dynamisch, zo uitgesproken!

Toorop is erg belangrijk geweest in de ontwikkelingen van moderne kunst in Nederland. Hij reisde vaak af naar het buitenland waar hij in aanraking kwam met kunstenaars als Gustave Courbet, Vincent van Gogh, George Seurat en Paul Gauguin. Ook was hij onder de indruk van Japanse prenten en werd hij, net als veel van zijn collega’s, beïnvloed door het Oriëntalisme. In 1892 organiseerde Toorop een tentoonstelling met het werk van Van Gogh en zelf exposeerde hij meerdere malen per jaar met eigen werk.Hij publiceerde en gaf lezingen over zijn kunst en de ideeën daarachter. Daarnaast correspondeerde hij regelmatig met contacten uit zijn veelzijdige netwerk waarin kunstenaars als Joseph Mendes da Costa of architecten als Hendrik Berlage zaten.

Bron afbeelding 

Toorop werd geboren in Nederlands-Indië, op Midden-Java, en heeft later op Banka gewoond voordat hij verhuisde naar Nederland. De exotische ‘look’ van zijn werken is dan ook afkomstig van de verhalen, gewoonten en rituelen waarmee hij opgroeide.
Toorop’s vroege werken worden vaak als Impressionistisch bestempeld. Hij experimenteerde echter ook met het Realisme, het Pointillisme en uiteindelijk ging hij de Symbolistische kant op. De kunstenaar hield zich niet langer bezig met de zichtbare, materiële werkelijkheid, maar zijn dromen, de psyche, en zijn gedachten en verlangens werden weergegeven. Er zijn een aantal duidelijke en weerkerende thema’s in zijn werken te ontwaren: de gedachte dat het leven een contradictie is, een strijd tussen tegenstellingen, stond vaak centraal. Goed versus kwaad, rust versus chaos, het hogere versus het aardse…

Ik vind zijn werken betoverend. De boze en grimmige gezichten steken af tegen de felle kleuren of juist het zachte pastel dat hij gebruikte. De zwierige lijnen en de dynamiek in de werken contrasteren op hun beurt met de duistere thema’s of de geheimzinnigheid van het onderwerp. De werken zijn elegant en mysterieus tegelijkertijd. Ze grijpen me dan ook nog steeds aan, ik kan er uren naar kijken. Voor deze #ANARTWORKADAY ben ik ook veel te veel afgedwaald.
Zonder er meer woorden aan vuil te maken raad ik je aan eens onderzoek te doen naar Jan Toorop, of gewoon eens een half uurtje van je dag vrij te maken om simpelweg te kijken naar zijn complexe werken!


Bron afbeelding

 

 

Bron citaat: De Amsterdammer (5 juli 1891), 732, p.3
Zie ook: tent. cat. Jan Toorop. Zang der tijden, Gemeentemuseum Den Haag (2016)

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *