#ANARTWORKADAY

I photograph the things that I do not wish to paint, the things which already have an existence. – Man Ray

Man Ray (1890-1976) was een Joods-Amerikaanse fotograaf en filmregisseur. In zijn netwerk bevonden zich kunstenaars uit de Surrealistische en de Dadaïstische stroming. Hij heeft lange tijd een relatie met Lee Miller gehad, en werkte bijvoorbeeld samen met Marcel Duchamp. Ook kende hij de Surrealistische verzamelaar Ronald Penrose en werd hij vertegenwoordigd in de eerste Surrealistische tentoonstelling in Galerie Pierre te Parijs in 1925 samen met kunstenaars als Jean Arp, Max Ernst, André Masson, Joan Miró en Pablo Picasso.
Een belangrijk werk van Ray uit deze tijd was Violon d’Ingres waarop de rug van Kiki de Montparnasse te zien is als viool. Man Ray gebruikte bijzondere en opmerkelijke elementen in zijn fotografie. Violon d’Ingres is bijvoorbeeld erg dromerig en surreëel door slechts twee simpele toevoegingen: de gaten van een klankkast van een viool beeldde hij af op de rug van Kiki. Hiermee wordt haar rug tot een viool omgetoverd. Het werk is geïnspireerd op dit schilderij van Jean Auguste Dominique Ingres uit 1808.

Larmes de Verre, of vrij vertaald ‘tranen van glas’ is wederom een opmerkelijk werk van Man Ray. Een vrouwenoog met enorme wimpers (het lijken wel kleine insectenpootjes) staat wagenwijd open. Onder het oog biggelen grote tranen. Echter, het zijn geen echte tranen maar glazen druppels die op haar gezicht zijn geplakt. De betekenis van het werk is wat omstreden. Er wordt gezegd dat Man Ray het melodramatische effect van stilte in silent films met dit werk wilde laten zien. Vaak huilden vrouwen in dat soort films krokodillentranen, maar door de afwezigheid van geluid moest het beeld voor zich kunnen spreken en werden bepaalde aspecten wat overdreven.
Onderstaand werk werd in 1934 voor het eerst afgedrukt in een boek met foto’s van Man Ray. Een jaar later in 1935 werd een tweede versie gepubliceerd in Minotaur, een surrealistisch kunstmagazine.

Man Ray, Larmes de verre, 1930-34
Bron afbeelding


Man Ray, Larmes de verre, circa 1935

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *