#ANARTWORKADAY

“Ik wil een plek creëren die mensen als bijzonder ervaren, techniek gekoppeld aan beleving…” – Daan Roosegaarde

Ik geloof dat ik voor het eerst van Daan Roosegaarde (1979) hoorde bij de opening van het Van Gogh Path ergens tussen 2012 en 2015. Dit fietspad, gebaseerd op het schilderij The Starry Night (1889) van Vincent van Gogh (1853-1890), is gelegen in Eindhoven en ontworpen door designer en kunstenaar Daan Roosegaarde. De technologie is ontwikkeld door Heijmans. De locatie voor het fietspad is niet voor niets in Brabant. Van Gogh heeft namelijk geregeld in Nuenen, een dorpje net buiten Eindhoven, gewerkt. Een van zijn meest bekende werken, De Aardappeleters, kwam hier tot stand.
‘s Avonds wordt het fietspad opgelicht door duizenden fonkelende steentjes en net als bij The Starry Night werkt dit betoverend en duizelingwekkend. Het doel van het fietspad is om een brug te slaan tussen hedendaags design, innovatie, cultureel erfgoed en toerisme in Brabant.

Bron afbeelding

Roosegaarde studeerde aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede. Hierna volgde hij een opleiding aan het voormalig Berlage Instituut dat momenteel deel uitmaakt van de TU Delft. Omstreeks 2007 werd Studio Roosegaarde opgericht, een kunstenaarscollectief annex designstudio dat zich bezig houdt met innovatie, design en kunst, maar ook met het onderzoek naar mens en cyberspace.
Voor Studio Roosegaarde is letterlijke en figuurlijke schoonheid het uitgangspunt. De designs moeten er niet alleen mooi en esthetisch uit zien, ook moeten ze schoon zijn: groene energie, schone lucht, dat alles voor een prettigere leefomgeving.

Een mooi initiatief, en daarom het kunstwerk van vandaag, vind ik Gates of Light | Icoon Afsluitdijk. Dit ‘design innovation program’ werd door de Nederlandse Regering bedacht om het karakter van de 32 kilometer lange Afsluitdijk te vernieuwen. Wederom staan een aantal kernbegrippen centraal, namelijk het samenbrengen en bevestigen van erfgoed en innovativiteit en het ontwerpen van een model voor het slimme landschap van vandaag en voor morgen. Fun fact: deze Gates of Light zijn sinds 17 november permanent te zien! Dus mocht je in de buurt zijn…
Het concept van de Gates of Light is in my honest opinion erg mooi; De nieuwe, wat futuristische “ingang” van De Afsluitdijk blaast de zestig monumentale en betonnen sluizen uit 1932 nieuw leven in. De originele zuilen werden in de jaren ’30 door Dirk Roosenburg, de grootvader van gerenommeerd architect Rem Koolhaas, ontworpen. De Afsluitdijk, een lange dam die Nederland beschermt tegen water en overstromingen, is voornamelijk met de hand gemaakt omstreeks 1932 en het is daarmee een ‘ingenieurstechnisch’ hoogstandje.

Bron afbeelding

Na vijfentachtig jaar was de dam echter wel toe aan een flinke renovatie. Alle palen werden daarom volledig gerestaureerd en op de omtrekken voorzien van een retro-reflectieve laag. In het donker wordt de architectuur van de bouwsels omlijst en verlicht door de voorbijgaande auto’s die het licht door kleine prisma’s reflecteren. Rijden er geen auto’s? Dan is er ook geen licht. Een geheel duurzame decoratie dus. De lichtpoorten verbruiken geen energie anders dan die van de auto’s en tevens veroorzaken ze geen lichtvervuiling.

Als je meer wilt weten:

https://dutchreview.com/dutch-reviews/places/dutch-icon-afsluitdijk-become-glow-in-the-dark-gates-of-light/

Check zeker deze ook even:

https://www.studioroosegaarde.net/project/waterlicht

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *