#ANARTWORKADAY: Richard Hamilton

“It’s not so easy to create a memorable image. Art is made through the sensibilities of an artist, and the kind of ambitions and intelligence, curiosity and inner direction that role requires.” – Richard Hamilton

Hij is misschien een minder bekende kunstenaar dan Andy Warhol, Roy Lichtenstein of Robert Rauschenberg, desalniettemin behoort Richard Hamilton (1922-2011) in het rijtje van belangrijke Popart kunstenaars aangezien hij vaak wordt voorgesteld als de founder van deze kunststroming.
Niet alleen was Hamilton een kunstenaar, hij was een visionair met specifieke doelstellingen en idealen. Zo vond hij het belangrijk dat, na de komst van de televisie, de mensheid zich bewust was van de hectiek en de energie die dit nieuwe medium met zich meebracht. Pop-art was volgens Hamilton een populaire, voorbijgaande, vervangbare, goedkope, in massa geproduceerde, jonge, grappige, sexy, glamorous Big Business.
Anders dan zijn voorgangers van het Abstract Expressionisme, waarbij de opvatting heerste dat kunst gescheiden moest zijn van commercie, was Hamilton een van eerste kunstenaars die commerciële producten gebruikte in zijn kunst. Alle mogelijke visuele bronnen moesten serieus overwogen worden als artistieke middelen en materialen. Hij dompelde zich dan ook volledig onder in films, televisie, tijdschriften en muziek (super fun fact: Hamilton ontwierp de White Album-cover voor The Beatles!). Hij baande op deze manier een weg voor kunstenaars als Andy Warhol en bewegingen als Velvet Underground en Studio 54.
In 1956 maakte Hamilton een belangrijk werk voor de ontwikkeling en evolutie van de Pop-art beweging, het wordt zelfs gezien als een van de eerste echte Pop-art werken.

Bron afbeelding

Just What Is It That Makes Today’s Homes So Different, So Appealing? (1956) is een collage die de kunstenaar maakte voor de tentoonstelling This is Tomorrow in de Whitechapel galerie in Londen.
Op het werk zijn een nieuwe, hedendaagse Adam en Eva te zien in de vorm van een bodybuilder en een Burlesque danseres. Samen staan ze in een ruimte omringd door alle geneugten des levensch: een stofzuiger, ham in blik en een televisie.
Het geheel is opgebouwd uit verschillende knipsels uit tijdschriften, advertenties en kranten. Waarschijnlijk zijn alle gebruikte afbeeldingen in de collage afkomstig uit Amerikaanse tijdschriften van rond de jaren 1955. 
De spierbundel is Irvin ‘Zabo’ Koszewski die in 1954 tot Mr. LA was uitgeroepen. Helaas is de identiteit van de vrouw nog niet met 100% zekerheid gevonden maar waarschijnlijk was zij Jo Bear, een model voor erotische magazines.
De achtergrond, een moderne zitkamer, komt uit een advertentie in Ladies Home Journal waarin moderne vloeren werden beschreven. Ook de titel van het kunstwerk is overgenomen uit deze advertentie: “Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing? Open planning of course — and a bold use of color.
De trap waarop de stofzuiger te zien is was eveneens afkomstig uit het bovengenoemde tijdschrift waarin een nieuwe model, de Constellation van Hoover, werd gepromoot.

Richard Hamilton creëerde een binnenlandse interieurscène als een lof aan de consumptiemaatschappij en tevens de naoorlogse Amerikaanse decadentie bekritiseerde.

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *