#ANARTWORKADAY: Claes Oldenburg

“If I didn’t think what I was doing had something to do with enlarging the boundaries of art, I wouldn’t go on doing it.” – Claes Oldenburg

Ik heb het al eens eerder gehad over de kunstenaar Claes OIdenburg (1929) die eveneens thuis hoort in het rijtje Pop-art kunstenaars van deze week. Hij speelde een belangrijke rol in de verspreiding van de beweging in New York aan het begin van de jaren 1960. In 1961 huurde hij een winkel, The Store, die hij vulde met opgezette, geschilderde, grote vormen die leken op aangevreten voedsel, goedkope kleding en andere massa geproduceerde goederen die destijds ‘in’ waren.
Op een geheel andere manier zette ook Oldenburg zich af tegen de reeds gevestigde stroming van het Abstract Expressionisme, misschien deed Oldenburg dit zelfs wel het meest extreem van de tot nu toe besproken kunstenaars. In The Store maakte Oldenburg “soft sculptures” die gezien worden als de eerste Pop-art sculpturen.
Hoewel Oldenburgs oeuvre aardig gevarieerd is, bleef hij één ding voor ogen houden: het (na)maken van alledaagse voorwerpen en deze in schaal vergroten om de relatie tussen de kijker en het object om te draaien (normaal gezien is de kijker groter dan het object). Met zijn kunstwerken wil hij ons enerzijds laten zien hoe klein wij zijn en anderzijds geeft hij ons op een geestige en soms kritische manier inzicht in de Amerikaanse cultuur van de afgelopen halve eeuw.

Bron afbeelding

Een hele hoop kunstwerken die ik bespreek bevinden zich in musea over de hele wereld: Tate, MoMa, Chicago, enz… Dit kunstwerk Flying Pins (2000) echter, is hartstikke om de hoek!
De mensen die wel eens in Eindhoven komen, hebben vast de grote, gele bowlingkegels wel eens gezien op de John. F. Kennedylaan. Je raadt het nooit maar dit werk is van Claes Oldenburg.

In April/Mei 2000 (dat is inderdaad vrij recent) werd het kunstwerk geplaatst om het nieuwe millennium te vieren. Oldenburg: “As part of a celebration of its achievements at the brink of the new millennium, the city of Eindhoven […] had commissioned us to create what its officials referred to as an “eye-catcher.” Rebuilt after heavy bombing attacks during World War II, the city had grown into an important commercial center of the European Union by the end of the twentieth century. Its renowned contemporary art collection, the Van Abbemuseum, was adding a new wing and the city was planning to host the 2000 European Championship soccer tournament.”

De installatie/ de sculptuur laat het moment zien dat de bowlingbal de kegels raakt en een ‘strike’ gooit. De dynamiek van het werk vind ik sensationeel! Je kunt het bijbehorende geluid bijna horen!
De bowlingbal is slechts voor een deel boven de grond zichtbaar. Immers, de bal verdwijnt snel nadat het de kegels heeft geraakt achter de laan. Door een aantal pins boven de bal te positioneren, wordt het gevoel van snelheid extra benadrukt.

Bron afbeelding

De kleur geel is gekozen omdat het weer in Nederland vaak somber en gloomy is (vooral tijdens de lange winters). De knalgele narcissen die in het voorjaar opduiken, en die iedereens gemoedstoestand direct verbeteren, waren hiervoor de inspiratie.

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *