#ANARTWORKADAY: The Russians pt. 1, Kazimir Malevich

“To the Suprematist the visual phenomena of the objective world are, in themselves, meaningless; the significant thing is feeling, as such, quite apart from the environment in which it is called forth.” – Kazimir Malevich

In de week van mijn nieuwe levensjaar heb ik besloten dat ik weer eens een themaweek ga houden voor de #anartworkaday’s! Het is tijd voor wat Russische bazen uit de jaren rond 1920. De eerste kunstenaar is niet eens Wassily Kandinsky (die bewaar ik natuurlijk voor mijn verjaardag) maar niemand minder dan Kazimir Malevich (1879-1935).
Side note: mocht ik toch ineens een crazy-cat-lady worden, wil ik nog 4 katten die ik Malevich, Lissitzky en Vladimir Tatlin ga noemen. Wat een harde bazen-kattenclub zou dat worden!

Enfin. Kazimir Malevich was de grondlegger van het Suprematisme. Zijn theorieën over vormen en betekenis in de kunst worden gezien als de basis voor de niet-figuratieve of abstracte kunst. Voor zijn belangrijkste kunstwerken concentreerde Malevich zich op het experimenteren met pure, geometrische vormen en hun relaties ten opzichte van een ruimte. Hij heeft hiermee een grote stempel gedrukt over de uitvoering van en het nadenken over moderne kunst en was een belangrijke speler in het ontstaan van de Russische avant-garde na de Eerste Wereldoorlog.

Een van de uitgangspunten van de kunstenaar was dat kunst het onderwerp zou moeten overstijgen. Wat bedoelde hij daarmee? Dat vorm en kleur belangrijker zouden moeten zijn dan een beeld, een afbeelding of een verhaal. Waar de Kubisten alsnog een onderwerp afbeelden met een bepaalde techniek, namelijk vierkanten in plaats van een natuurgetrouwe representaties, pleitte Malevich voor een puur abstracte kunst.
Zijn theorieën noteerde en publiceerde hij, hij was naast kunstenaar ook kunstfilosoof. In 1919 bracht hij zijn manuscript O Novykh Sistemakh v Iskusstve (On New Systems in Art) uit waarin hij de beginselen van het Suprematisme besprak en avant-garde kunst aanmoedigde bij het publiek.

Bron afbeelding

In 1915 werd Malevich’ iconische Black Square getoond op de tentoonstelling 0,10 in Petrograd. Het schilderij belichaamde de theoretische principes van het Suprematisme. Het werk hing in de zaal op de plek waar Russisch-orthodoxe huishoudens normaal gezien een heilige of een icoon hadden hangen. Voor Malevich zelf was het vierkant een soort goddelijke aanwezigheid. Het werd daarom sindsdien veel gebruikt voor zowel Malevich als zijn tijdgenoten.

Op het schilderij is een zwart vierkant, zoals de titel zegt, te zien op een witte achtergrond. Hoewel het werk in eerste instantie helemaal zwart en egaal lijkt te zijn, zijn er enige penseelstreken en vingerafdrukken te zien op het doek. Helaas is het schilderij vandaag te dag enorm beschadigd en valt het bijna uit elkaar door kleine scheurtjes en barsten in de verf (craquelé).

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *