Wachten op Miró. De totstandkoming van een tegeltableau voor het Bio Herstellingsoord van J.J.P. Oud.

J.J.P. Oud. Exterieur Bio-Herstellingsoord, Arnhem, 1964. Foto: C. Sipkes en Renes. Collectie Het Nieuwe Instituut, OUDK f5

Voor Het Nieuwe Instituut, waar ik al enige tijd werk met veel plezier, schreef ik samen met mijn collega Ernst een artikel over het Bio-Herstellingsoord van architect J.J.P. Oud.
Tijdens het archiveren van documenten worden namelijk soms kleine of grotere vondsten gedaan die een nader onderzoek waard zijn. Zo werden in het gezamenlijke archief van J.J.P. Oud en zijn zoon H.E. Oud schetsjes gevonden die gemaakt zijn voor een tegeltableau op de gevel van het Bio Herstellingsoord in Arnhem. Uit de correspondentie van Oud blijkt dat hij de Spaanse schilder, beeldhouwer en keramist Joan Miró had ingeschakeld voor dit tegeltableau. Zijn de kleurige schetsjes in het archief van diens hand, of heeft Oud ze zelf ingetekend? Zijn ze mogelijk een ontwerp van Karel Appel, die de opdracht van Miró overnam rond 1960? Onderzoek in het dossier en in de correspondentie van Oud vertelt veel over de moeizame totstandkoming van het tegeltableau – maar nog niet alles.

Lees hier meer!

Eerste brief van Joan Miro aan J.J.P. Oud, 1955. Correspondentiedossier tegeltableau Bio-herstellingsoord Arnhem, 1955-1961. Collectie Het Nieuwe Instituut, OUDK d9-03

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *