#ANARTWORKADAY: Rietveld

Tja, ik werk nu eenmaal in een architectuurinstituut waar ik dagelijks uit een rijke collectie tekeningen, blauwdrukken en maquettes kan putten. Niet gek dat ik de architectuurkant even opga dus.

Ontworpen in 1924. Bewoond tot 1985.
Architectonisch hoogtepunt van De Stijl en icoon
in de stad Utrecht.

Nooit eerder had Gerrit Rietveld (1888-1964) een heel woonhuis ontworpen tot Truus Schröder-Schräder (1889-1985) hem begin jaren ’20 vroeg samen te werken aan het pand wat wij nu kennen als Het Rietveld Schröderhuis. Zij weet precies wat ze wil: soberheid en léven in plaats van geleefd worden. Het huis zit vol met slimme oplossingen zoals schuifwanden die afgesloten kamers kunnen vormen of juist de hele verdieping open kunnen maken. Een iconisch hoekraam dat open kan zodat de hoek verdwijnt en het idee van een balkon tevoorschijn komt. Een verborgen trap achter een schuifdeur en inklapbare wandtafels. Rietveld verwerkt overal zijn eigenzinnige ideeën over actief wonen.

Wat ik vooral zo mooi vind in het huis is het enorme gevoel van ruimte. Rietveld ontwierp vooral met het idee van eenvoud en functionaliteit maar door alle slimme oplossingen, zoals de schuifwanden op de eerste verdieping, is het huis enorm ruimtelijk en voelt het groots. De bovenverdieping kan bijvoorbeeld overdag helemaal open gebruikt worden maar je kunt deze ook in drie afzonderlijke ruimtes verdelen.
De trap naar boven zit verborgen achter een schuifdeur. Zo creëert Rietveld in de hal een rustige plek en sluit hij de kou buiten. De ramen kunnen worden verduisterd door de houten panelen.

Je kunt dit huis overigens gewoon bekijken. Er worden rondleidingen gegeven waarop deze experimentele en bijzondere manier van ontwerpen echt tastbaar worden. Kijk daarvoor vooral even op de website van het Rietveld Schröderhuis.

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *