#ANARTWORKADAY

“My drawings inspire, and are not to be defined. They place us, as does music, in the ambiguous realm of the undetermined.”

We blijven op deze mooie dinsdag in augustus nog even in dromerige sferen. Gisteren was de #ANARTWORKADAY de Nederlandse kunstenaar Jan Toorop. Vandaag gaan we over naar een andere symbolist, namelijk de Franse Odilon Redon (1840-1916).
Naast de mooie schilderijen maakte hij ook prachtige pasteltekeningen. De zachtheid van het pastel en de combinatie van kleuren maken zijn werken een genot voor het oog. Maar… Het is natuurlijk niet allemaal sunshine & rainbows. Zoals ik al zei: ik heb een voorliefde voor grimmige kunst. En ook daarom ben ik een fan van Redon’s werk.

Noirs

Na de Frans-Duitse Oorlog (Frans-Pruisische Oorlog) in 1870-71, waar Odilon Redon verplicht diende, werkte hij bijna uitsluitend in houtskool. Deze wat meer grimmige werken leken soms een uitbeelding te zijn van zijn nachtmerries en dromen. Het onderbewuste en het onverklaarbare stond destijds al centraal in zijn werk. Redon beeldde vaak rare, gekke en bizarre fantasiebeestjes af. Zijn eigen verbeelding inspireerde hem daartoe. Hij noemde deze werken noirs en rond 1879 publiceerde hij hiervan een album onder de titel Dans la Rêve (“In de Droom”).

 

Bron afbeelding                                                                          Bron afbeelding

Pastel

Vanaf de jaren 1890 stopte hij met zijn noirs en begon te werken met pastels en met olieverf. Zijn decoratieschilderingen voor de eetkamer van het Châteu de Domecy-sur-le-Vault waren revolutionair. Niet langer schilderde hij ornamentaal, maar juist meer abstract. Landschappen hadden geen duidelijke details meer, er werd geen specifieke plaats aangeduid, alleen kleine details als bomen of bladeren werden door Redon afgebeeld. In plaats van zwart gebruikte hij nu meer kleuren zoals grijs, lichtblauw, geel en bruin.

 
Bron afbeelding                                                        Bron afbeelding

Naast kunstenaar was Redon ook groot liefhebber (en kenner) van literatuur en muziek. Dit verwerkte hij doorgaans in zijn kunst. In 2018 wordt hier in het Kröller-Müller Museum, aan de hand van zo’n 100 werken, aandacht besteed, en is het veelzijdige oeuvre van Redon te bewonderen! Voor meer info: Odilon Redon in het Kröller-Müller).

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *