#ANARTWORKADAY

“I photograph to see what the world looks like in photographs” – Garry Winogrand

Aangezien het heerlijk weer is buiten zal ik jullie vandaag niet vervelen met een lang en technisch verhaal over kunst. Deze #ANARTWORKADAY spreekt redelijk voor zich!

Garry Winogrand (1928-1984) was een Amerikaans fotograaf. Hij werd voornamelijk bekend door zijn streetphotography al vond hij dit zelf geen goede benaming. Éen specifiek thema of onderwerp is namelijk niet te ontwaren in zijn oeuvre. Winogrand fotografeerden vrouwen, nog meer vrouwen, maar ook auto’s, dieren, vliegvelden of rodeo’s.
Hij vond vorm belangrijker dan inhoud. Zo hechtte hij meer waarde aan hoe het gefotografeerde werd afgebeeld en niet perse aan wat er op de foto te zien was. Hij wilde voor iedere foto een nieuw visueel probleem creëren en vaststellen. Dit werk, waarop een man een vrouw de koude zee in lijkt te gaan gooien, is hier een voorbeeld van.

Al heel wat jaar vind ik dit een erg aantrekkelijk beeld: niet alleen doet het me denken aan een warme zomerdag als vandaag, wat ik vooral sterk vind zijn de onzichtbare uitdrukkingen op de gezichten van de man en vrouw. Ze zijn onidentificeerbaar. Zijn ze aan het lachen? Heeft de vrouw een verschrikte blik omdat ze zo het koude water over zich heen krijgt? Guess we’ll never know

Als je meer wilt weten en zien van Garry Winogrand klik dan vooral even op deze link!

Garry Winogrand, Coney Island, New York. c 1952
Bron afbeelding

Gerelateerd

2 Comments

  1. Beste Grietje,

   Bedankt voor de hartelijke en leuke woorden! Heel tof om te lezen dat er iemand door geïnspireerd raakt. Als je een verzoekje hebt, hoor ik het wel 😉

   Groetjes,
   Pien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *