#ANARTWORKADAY: Camille Claudel

“There is always something missing, that torments me.” – Camille Claudel

Vandaag een kunstenares (yes, vrouwen empowerment!) die ik zelf helemaal niet zo goed ken. Eerlijk gezegd was de eerste keer dat ik met haar in aanraking kwam tijdens de film Rodin waarbij ik bijna in slaap viel.
Camille Claudel (1864-1943) was een aardig getormenteerde kunstenares, was leerlinge van Auguste Rodin en was tevens zijn geliefde. Echter, ik wil niet inzoomen op de relatie die zij met hem had. Ik wil haar juist bespreken als een opzichzelfstaande kunstenares. Niet een “ze-was-de-leerling-of-muze-van-Rodin-kunstenares” (wat mijns inziens te vaak gebeurt met vrouwelijke artiesten!).

Vanaf haar jeugd was al zichtbaar dat Claudel een groot talent had voor beeldhouwen. Haar manier van werken was expressief, gevoelig, intuïtief en ze beeldde rauwe en echte emoties uit. Na haar jarenlange, destructieve, relatie met Rodin kreeg ze een psychische inzinking en belandde ze in een gesticht. Haar werk is niet zo bekend- want Rodin…- maar toch is het de moeite waard haar eens op te zoeken. In Frankrijk is een Nationaal Museum aan haar oeuvre gewijd.

Claudel werd geïnspireerd door de Art Nouveau en Japanse prenten, zoals gebruikelijk was in deze tijd waarin het Oriëntalisme steeds meer opkwam en meerdere kunstenaars (zoals Van Gogh) hier hun inspiratie vandaan haalden.
Haar expressieve sculpturen beeldden vaak mensen uit. De groepen zijn enorm dynamisch en zeer gevoelig terwijl haar portret bustes meer kalmte uitstralen. Ook vormde de natuur een grote inspiratiebron voor haar.
Ze werkte herhaaldelijk aan dezelfde onderwerpen, soms haast obsessief, en ze was in constante strijd met zichzelf wat zichtbaar is in haar sculpturen. Desalniettemin is haar werk prachtig!
The Waltz (1889-1905), bijvoorbeeld, laat een intiem moment zien van een dansend, naakt, stel. De sculptuur werd in 1893 op de salon getoond (het werd pas in 1905 in brons gegoten) als stenen beeldje met glazuur er overheen. Ook is er een marmeren versie van het beeld wat adembenemend is. De transparantie van dergelijk materiaal zorgt ervoor dat het kunstwerk bijna doorschijnend is.
Zelfs in brons doet het mijn hart sneller kloppen. De geboetseerde lichamen waarin spieren en spanning duidelijk zichtbaar zijn, fascineren mij mateloos. De man heeft zijn gezicht in de nek van de vrouw liggen en ik zie ze bijna een kamer door dansen, met alleen maar oog voor elkaar.
De sculptuur is werkelijk romantisch, lyrisch, dynamisch en zelfs dramatisch. De hand van de kunstenares is duidelijk zichtbaar en de twee figuren gaan op in elkaar en in het blok waaruit ze gemaakt zijn. Van het “onaffe” effect ben ik een groot liefhebber! Niets gepolijst of tot in details uitgewerkt, maar een geboetseerd en echt, ietwat rauw, werk zorgen ervoor dat mijn liefde voor 19e- en 20e eeuwse sculptuur is aangewakkerd!

Gerelateerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *